Actueel

Open Monumentendag 14 en 15 september 2024 Sittard

Klik op bovenstaande afbeelding voor de volledige tekst over de Stolpersteine in het programmaboekje Open Monumentendag 2024 in Sittard.



Dinsdag 27 augustus 2024
Lezing in Theater Karroessel: Joods leven in de Westelijke Mijnstreek

Op dinsdag 27 augustus geeft Jac Lemmens om 19:00 uur in Theater Karroessel in Geleen een lezing met als titel Joods leven in de Westelijke Mijnstreek.
Alvast een tipje van de sluier: Opa Herman Silbernberg en Rosalie Schwarz hadden een manufacturenzaak op de Brandstraat in Sittard (pand Livera). Zoon Philip trouwde met Rotterdamse Jenette van der Stam en ze kregen twee kinderen, Roosje en Herman junior. Opa en Oma waren al gestorven voor de deportaties, maar Philip en Jenette zijn verraden en vermoord in Auschwitz.
Philip ging in 1941 naar stadsfotograaf Wulms om een portretfoto te maken met Jodenster op zijn kostuum. Hij zei altijd tegen zijn zoon Herman: “Jochie, je moet er trots op zijn". Het werd later de titel van zijn tekeningenboek. De kinderen Roosje en Herman overleefden de oorlog…
De lezing wordt opgeluisterd door René Haustermans, die liedjes vertolkt van Salomon Ossendrijver van de Marotte in Sittard.
Dit om te laten zien hoever de integratie van joden was gevorderd in Sittard.
De lezing wordt gehouden in de theaterzaal (zitplaatsen). De entree is gratis.

Lees meer >>>


'Geleen, 80 jaar vrijheid'
Lezing: Het Joodse leven in de Westelijke Mijnstreekdoor Jac Lemmens en muzikaal opgeluisterd door Rene Haustermans .
Datum: Dinsdag 27 augustus 2024
Locatie: Theater Karroessel
Gratis entree, aanmelden verplicht in de link De Karroessel


Opa Herman Silbernberg en Rosalie Schwarz hadden een manufacturenzaak op de Brandstraat, pand Livera. Zoon Philip trouwde met Rotterdamse, Jenette van der Stam en ze kregen twee kinderen, Roosje en Herman junior. Opa en Oma waren al gestorven voor de deportaties, maar Philip en Jenette zijn verraden en vermoord in Auschwitz. Philip ging in 1941 naar stadsfotograaf Wulms om portretfoto te maken met Jodenster op zijn kostuum. Hij zei altijd tegen zijn zoon Herman: “Jochie, je moet er trots op zijn…en dat werd later de titel van zijn tekeningenboek. De kinderen Roosje en Herman overleefden de oorlog…De lezing wordt opgeluisterd door René Haustermans, die liedjes vertolkt van Salomon Ossendrijver van de Marotte in Sittard. Dit om te laten zien hoever de integratie van joden was gevorderd in Sittard.

Jac Lemmens
Archivaris en historicus Jac Lemmens houdt zich al enkele decennia bezig met de geschiedenis van de joden in Limburg.In 1988 studeerde Jac af aan de Universiteit van Nijmegen op de joodse gemeente Maastricht in de 19de eeuw en dan met name onderzocht hij de druk die ervan overheidswege werd uitgeoefend om de joden te laten assimileren en bijvoorbeeld het Jiddisj te laten afzweren. Van zijn hand verschenen in de loop der jaren enkele artikelen en boeken, die allen uitverkocht zijn en nu kosteloos te raadplegen zijn op drie websites, die Jac ook heeft ontwikkeld:
Erfgoedcluster Weert (www.erfgoedhuisweert.nl) 2. Stolpersteine Sittard-Geleen (www.stolpersteinesittardgeleen.nl) 3. Joods Cultureel Erfgoed Limburg (www.jcel.nl).

René Haustermans, Sittard 1977
Muzikant, programmamaker, schrijver, pastor in Klooster Wittem en binnen de erfgoedsector en onder meer werkzaam als specialist Limburgse etnologie en muziekcultuur.


Zaterdag 4 mei 2024 'Ik wil allen weer tot leven wekken'
Lees meer >>>


4 mei 2024
HET ONDERDUIKSPEL is gebaseerd op het verhaal van Herman Silbernberg, die als achtjarig kind van joodse afkomst, samen met zijn zus moest onderduiken.
Zijn ouders hebben hem hierop voorbereidt d.m.v. "het onderduikspel".
De kinderen van groep 7/8 van BS Overhoven hebben, d.m.v. onderzoeksvragen, zelf uitgedacht hoe dit onderduikspel eruit zou hebben gezien en hoe dat misschien toen heeft plaatsgevonden.
Script & Regie Peggy Lebens
Spelers Ellis, Lisa, Maud en Yuna
Realisatie film Wouter Wijzen Ways Productions
Productie Pitboel Theater in samenwerking met BS Overhoven in Sittard.
Het kindermonument is een initiatief van Ecsplore in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen.



Vrijdag 19 april 2024 'Excuses Roermond voor rol in oorlog'
Lees meer >>>



 


Donderdag 18 april 2024 'Bizar en onwerkelijk hoe de Joden werden behandeld'
Lees meer >>>


ML5 Joods monument Roermond onthuld

Zondag 8 april werd een speciaal monument onthuld voor de 85 Roermondse slachtoffers van de Holocaust op de Joodse begraafplaats in Roermond. Met geld van de landelijke overheid en de Roermondse historicus Hein van der Bruggen liet de Stichting Oude Kerkhof dit monument maken voor de Joden die nooit terugkwamen.
Bekijk de reportage van ML 5.


Maandag 1 april 2024
'Benoit Wesly, boegbeeld van de Joodse samenleving Limburg'

                                                                                       Lees meer >>>


Woensdag 27 maart 2024 'Timmermans onthaald als vriend Joodse volk'

Lees meer >>>


Documentaire Broertje is verdwaald: de littekens van de Tweede Wereldoorlog die nog steeds zichtbaar zijn

Onlangs is bij Omroep MAX de documentaire Broertje is verdwaald te zien geweest. Tijdens zijn onderduik in het Zuid-Limburgse Voerendaal wordt de 4-jarige Joodse kleuter Léon Wesly verraden en afgevoerd naar kamp Westerbork. Enkel en alleen omdat hij Joods is. Op 8 februari 1944 wordt hij op transport gesteld naar Auschwitz-Birkenau. De documentaire vertelt het verhaal én hoe dit nu, 80 jaar later, nog dagelijks allesbepalend is voor zijn familie. Een film over de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.
                                                                                       Lees meer >>>


Jaarvergadering LGOG De Westelijke Mijnstreek met aansluitend lezing Joden in de Westelijke Mijnstreek door Jac Lemmens met muziek door René Haustermans

Donderdag 14 maart 2024
De ledenvergadering start om 18.45 uur, locatie Odasingel 90 in Sittard. Na de ledenvergadering zal om 19.30 uur door Jac Lemmens een lezing worden gehouden over de Joden in De Westelijke Mijnstreek. De lezing zal muzikaal worden opgeluisterd door René Haustermans.
Lees meer >>>


Herman Kaiser over restauratie metaheerhuisje

Woensdag 31 januari 2024
Het metaheerhuisje, oftewel het lijkenhuisje, op de Joodse begraafplaats in Eijsden is sterk in verval geraakt. Het wordt de hoogste tijd om het te renoveren als er gekozen wordt voor het behoud ervan.
De nieuw opgerichte Stichting Joods Cultureel Erfgoed Limburg zet zich hier voor in. De voorzitter van deze stichting is dr. Herman Kaiser. Hij was onder andere burgemeester van Margraten en laatstelijk van Arnhem.
Peter Paquay van  'Typisch Van Eijsden' heeft interview met Herman Kaiser gehad over de aanpak.


Woensdag 25 oktober 2023 Niet herkenbaar als Jood over straat uit angst 'Weer voelen we ons niet veilig'.

                                                                                       Lees meer >>>


Donderdag 28 september 2023 Het stadsbestuur stelt 100.000 euro beschikbaar voor de versterking van de Joodse gemeenschap in Maastricht. Daarnaast wordt nog 25.000 uitgegeven aan educatie over het Joods verleden.

Lees meer >>>

28 september 2023

Vrijdag 8 september 2023 Synagogen open tijdens Europese Dag Joods Cultureel Erfgoed.
Lees meer >>>

8 september 2023

 

Zaterdag 2 september 2023  Het Jodenbergje in Grevenbicht moet meer zijn dan alleen een monument: ‘Want ook nu worden mensen buiten de mainstream niet gehoord.’

Lees meer >>>

2 september 2023

Europese dag Joods Cultureel Erfgoed zondag 10 september 2023

De Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed - jaarlijks georganiseerd in ruim dertig Europese landen - heeft tot doel om te laten zien hoe de Joodse cultuur en tradities verankerd zijn in plaatselijke cultuur van ieder land.

Lees het programma in Nederland >>>

22 augustus 2023

Onthulling nieuw grafsteen Jacob Peekel zondag 3 september 2023

Op zondag 3 september vindt op de Joodse begraafplaats aan de Essenstraat in Grevenbricht de onthulling plaats van de grafsteen van Jacob Peekel.

Lees het programma >>>

12 augustus 2023

Start Crowdfundingcampagne Hebreeuwse bibliotheek Sittard

Joods Sittard

De joodse gemeente van Sittard behoort tot de oudste van Nederland. Naast vrolijke verhalen (het eerste Sittardse carnavalsliedje uit 1882 is van een joodse schrijver), zijn er ook de trieste geschiedenissen. Het archief van de joodse gemeente Sittard en een kleine bibliotheek zijn ondergebracht bij het Regioarchief Sittard-Geleen in het Erfgoedcentrum. 

Holocaust

In 1943 maakten de Nazi’s een einde aan het leven van bijna alle joden uit Sittard. De twee synagogen en de twee joodse begraafplaatsen die er waren, zijn verdwenen. Reden temeer om te bewaren wat er rest van het joodse erfgoed! 

Restauratie en crowdfunding

Het Regioarchief Sittard-Geleen is begonnen met de restauratie van het papieren erfgoed, maar het gewone restauratiebudget is hiervoor niet toereikend. Daarom start het archief nu een crowdfundingcampagne om de restauratie te voltooien. Een deel van het materiaal wordt gedigitaliseerd en op de website geplaatst. Kijk voor deelname aan het crowdfundingsproject op https://www.voordekunst.nl/projecten/15759-restauratie-hebreeuwse-bibliotheek . Iedere gever krijgt er natuurlijk ook iets voor terug!

'Open huis'.

Op zaterdag 12 augustus is in het Erfgoedcentrum (Kapittelstraat 6, Sittard) van 14.00-17.00 uur een kleine expositie met rondleiding over het joodse erfgoed. Stadsarchivaris Peer Boselie geeft informatie en vertelt om 14.30, 15.30 en 16.30 uur via een korte powerpoint het verhaal van de Sittardse joden door de eeuwen heen.

meer info:

Peer Boselie, stadsarchivaris
peer.boselie@sittard-geleen.nl
tel 0031651569533



 

Donderdag 4 mei 2023 Nieuw leven voor het laatste metaheerhuisje van Limburg op Joodse begraafplaats Eijsden 

Lees  meer >>>

Actueel